ESET Türkiye Satış Müdürü Asım Akbal, şirketlerin en büyük sıkıntılarından birinin, içeriden dışarıya yönelik veri sızıntıları olduğunu söyledi. “Bu sızıntı, endüstriyel casusluk ve kötü niyetle olabileceği gibi ihmalkârlık veya personel hatası ile de meydana gelebilir” diyen Akbal, “şirketler veri sızıntılarına karşı artık savunmasız değil” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital güvenlik yazılımlarını sunan ESET, iş ortakları ve müşterilerini Gaziantep Divan Oteli’nde yapılan “Geleceğe Hazır Siber Güvenlik” toplantısında buluşturdu. Toplantı, ESET Türkiye Satış Müdürü Asım Akbal, ESET Türkiye Dağıtıcı ve Saha Grup Müdürü Hakan Ünlü ve ESET Bölge Saha Sorumlusu Ertan Gücek’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Etkinlikte ESET’in 2019 dijital güvenlik ürünleri tanıtıldı ve öne çıkan siber tehditler konuşuldu.
Büyük sorunlara ve mali kayba neden olabilir
“Siber tehditlerin genel olarak dışarıdan geleceği varsayılır. Ancak pek çok kez tehdit içeriden de oluşabilir” tespitini yapan ESET Türkiye Satış Müdürü Asım Akbal, çalışanların bilerek ya da bilmeyerek, hassas şirket verilerini dışarıya sızdırabileğini söyledi. Akbal, “Yaşadığımız dijital çağda bu durum, şirketlerin en önemli sıkıntılarından biri. Endüstriyel casusluk, kötü niyet, ihmalkârlık veya personel hatası, sebep ne olursa olsun, sızan kritik şirket verisi, dışarıdan gelebilecek siber saldırıdan daha büyük sorunlara ve mali kayıplara yol açabilir” diye konuştu.
Hassas veriler nasıl içerde kalır?
Asım Akbal’ın paylaştığı bilgiye göre, veri sızıntısı önleme yazılımları olarak tanımlanan DLP (Data Loss Prevention) çözümleri, tam da bu amaca hizmet ediyor. Akbal, şunları söyledi: “ESET’in DLP çözümü olan Safetica, ağ denetim özellikleriyle hassas verilerin ağ dışına çıkmasını engelliyor. Yazılım, hassas verilerin ne şekilde kullanılması gerektiği konusunda kullanıcıları bilgilendiriyor. Yetkisiz cihazların işyerinde kullanılmasını da önleyerek olası riskleri minimize eden Safetica, dosyaları ve hatta tüm bilgisayarı şifreleme imkanı da sunarak, yetkisiz kişilerin hassas bilgilere erişmesine engel oluyor.
Hızlı veri akışı kontrolü zorlaştırıyor
Artan hızlı veri akışının hem dışarıdan hem de içeriden kaynaklı siber tehditleri denetlemeyi zorlaştırdığına dikkat çeken Asım Akbal,DLP çözümlerinin iç tehditlere karşı denetim sağladığını, antivirüs yazılımlarının ise ağırlıklı olarak dış etkenlere karşı savunma oluşturduğunu belirtti.
Qnap ve Berqnet de katıldı
“Geleceğe Hazır Siber Güvenlik” toplantısına, veri depolama çözümleri sunan Qnap Türkiye Ülke Müdürü İsmail Doğan, Firewall çözümleri sağlayıcısı Berqnet Genel Müdürü Yardımcısı Artuğ Tikiçve bağımsız siber güvenlik uzmanı Alper Başaran da katılarak dinleyicilerle görüşlerini paylaştılar.