3 Kasım Pazar, 2024

Çocuk Medyası, “Dijital Eğitimi ve Doğru İçerik Seçimini” Konuştu.

Share

Dünya’nın önde gelen çocuklara yönelik bilim odaklı tv kanallarından olan ve çocukların soft skill öğrenme konusunda eğitimine odaklanan Da Vinci Televizyon Kanalı CEO’su Ferdinand Habsburg, İstanbul Conrad Otel’de gerçekleştirilen TRT Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı’nda yaptığı konuşmasında çocukların dijital eğitim ve mobil cihaz kullanımlarıyla ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulunurken, yenilikçi ve global eğitim yaklaşımlarını aktardı.

Türkiye’nin çocuk odaklı tek medya konferansı olma özelliğini taşıyan “TRT Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı” bu yıl 28-29 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Açılış konuşmasını TRT Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Eren’in gerçekleştirdiği konferansta, “Çocuk Medyasında İçerik Seçimi ve Ekran Süresi Yönetimi” konusu kapsamlı bir şekilde paneller ve özel oturumlarla işleniyor.

Da Vinci Medya CEO’su Ferdinand Habsburg “Çocuk Medyası Okuryazarlığı” panelinde çocukların dijital eğitim ve mobil cihaz kullanımlarıyla ilgili yenilikçi ve global eğitim yaklaşımlarını şöyle aktardı;

Dijital öğrenmeyi doğru benimsemek önemli.

Dünya’da YouTube kullanım alışkanlıklarının kısmen de olsa okulların yerini almaya başladığı günümüzde, ebeveynlerin en büyük endişesi, çocukların dijital güvenliğini sağlayamamak ve kontrolsüz içeriklere ulaşmasının önüne geçememek olduğuna değinen Habsburg, bugün dünyada çocuklar için dijital anlamda çok fazla kaynak olduğuna, ancak bu kaynakların yönetimi, denetlenmesi gibi önemli hususların hala tatmin edici düzeyde olmadığına değindi ve sözlerine şöyle devam etti;

Hem televizyon hem mobil cihazlar üzerinden sunduğumuz eğitim içeriklerinde, bu talep ve arz boşluğu içinde geleceğin eğitim sisteminin bel kemiğini oluşturacak video tabanlı eğitim içerikleri geliştirirken Almanya, ABD ve Japonya’daki eğitim sistemini etkileyen eğitim teorisine ve pratiğine önemli katkılarda bulunan Alman filozof ve dilbilimci Wilhelmvon Humboldt’ın eğitim yaklaşımlarından faydalanıyoruz. Her çocuk iyi bir eğitime her yerden ve her istediği zamanda erişebilmeli. Üretim ekonomisi odaklı tasarlanmış geleneksel eğitim sistemimizin dijital öğrenmeyi doğru şekilde benimsemesi sürecinde oluşan açığı kaparak, çocukların dijital dönüşüme ayak uydurmasını hedefliyoruz.” dedi.

Geleceğin meslekleri STEM ile ilgili alanlarda şekillenecek.

Mckinsey Global Institute’nin gerçekleştirdiği Jobs Lost, Jobs Gained Araştırması’na göre gelecekte, çocuklarımızın %65’i bugün henüz var olmayan mesleklerde istihdam edeceğinin altını çizen Habsburg, bugün, küresel olarak ortak tek müfredat olan STEM (Science, Technology, Engineering ve Mathematics) konuları ve 7 milyar insanla konuşmanın küresel tek yeni dili olan Kodlama’nın Da Vinci Kids’in odaklandığı ana konuların başında geldiğini belirtti.

Video tabanlı içerikler, öğrenme deneyimini değiştiriyor.

Gelecekte, çocukların ödevlerini videolar, oyunlar ya da benzeri yazılımsal çözümlerle dijital ortamlarda gerçekleştireceklerini belirten Ferdinand Habsburg, eğitimde teknolojinin gelişmesiyle öğretmenlerin zamanlarını geçirme biçimlerinin de değişeceğini belirterek sözlerine şunları ekledi; “Bize göre ideal eğitim sistemi, dijital ortamlarla uyum içinde çalışan yenilikçi stratejik düzenlemelerin yapılmasının yanı sıra, insani ve duygusal etkileşimlerle yeni nesil öğretmenlerin daha da özgürleştirilmesinden geçmektedir.” dedi.

Günümüzde “teknolojini doğru kullanımı” ve “eğitimin” en büyük mücadele verdiğimiz alanlardan biri olduğunu belirten Habsburg, “Kendimizi geleceği daha iyi bir şekilde inşa etmek ve tasarlamak için sürekli geliştirmeliyiz. Çocuklarımıza makinalarla ya da yeni teknolojilerle rekabet etmeyi öğretemeyiz ancak değerlerini korumayı, inançlı olmayı, özgür düşünceyi, takım çalışmasını, başkalarını önemsemeyi, müzik ve sanat gibi eşsiz şeylerin önemini öğretebiliriz. Çocuklarımıza öğrettiğimiz şeyler makinaların bildiklerinden daha farklı ve fazla olursa makinalar bize asla yetişemezler.” dedi.

Daha Fazla İçerik

Güncel Haberler